Blogiarhiiv

9/19/2009

Joxfield ProjeX Bits And Pieces # 1 – 13 (Clinical Archives)


Rootsi avangardmuusikast mõeldes meenuvad mulle ennekõike mõned industriaalse kõlaga artistid 70ndate lõpust ning 80ndate esimesest poolest. Algusaegade Blue Nun, samuti Cosmic Overdose ning Arvid Tuba. Ausalt öeldes peale nimetatute teisi Rootsi cutting edge-artiste tollest ajast ei teagi. Nüüdseks on minu nimekiri täiendust saanud. Teatud tähenduses. Anonüümsed tegelased Oax ning Yan olevat osalenud erinevates koostööprojektides juba 60ndate lõpus, kuigi kõnealune Joxfield ProjeX asutati alles 2005. aastal.

Ealiselt küll juba vanad mehed, kuid oma vaimult annavad tänapäeva noortele muusikutele jätkuvalt silmad ette. Kuni 2009. aastani üllitasid nad posu CDr albumeid leibli Tin Can Music all.
Käesoleval aastal on üllitatud 3 netialbumit Venemaa leibli Clinical Archives`i all. Kõik 3 albumit on meistriklass omaette. Album "Picnic" on rohkemal määral ambient dub ning vähemas ulatuses ambient techno, v.a albumi algus ning loo Monks & Absent Guru teine pool, kuhu sisenevad hardrokile iseloomulikud edvistlevad kitarririffid. Ühtlases tempos kulgev transsiviiv muusika, mille parimad ajad jäid juba 90ndate alguspoolde.

"Virtual Dreams & Realities" koosneb kahest loost - üks neist on 43 minutiline, 11 osaks jaotatud lugu. Vormiliselt küll sarnane Faust`i albumiga "The Faust Tapes", kuid sisulise-kõlalise poole pealt palju skisoidsem ning nurgelisem. Ruraalse keskkonna helidest jõutakse lõpuks metronoomsete rütmimustrite kaudu kosmische musik`i ning space rock´i ääretutele valendikele. Faust, Harmonia, Gong, Canterbury skeene. Aga selles loos toimub niivõrd palju, et läheks pikaks kõige selle ülesloetlemine. Teise loo raami moodustab monotoonselt tukslev tehnobiidi-vokaalsämpli loop, mille ümber liiguvad-muutuvad häälutus - ning heliefektid. No ei kuule ju seesugust muusikat iga päev!

"Bits And Pieces # 1 – 13" koosneb 2-3 minutilistest lugudest, mis Joxfield ProjeX´i kontekstis tähendab väga lühikest kestvust. Ühesõnaga, 13 lugu 35 minuti sees. Sämplitud on muuseas järgmisi kunstnikke ning kirjanikke - Guillaume Apollinaire`i, Man Ray`d, Jean Cocteau´d, James Joyce`i, Allen Ginsberg`i, William S Burroughs`it ning Ezra Pound`i. See ei tähenda veel, et tegu oleks spoken word albumiga. Kaugel sellest - ja seda sõna otseses mõttes. Albumi helikeel on kohati arendatud äärmise ruumilisuseni, kus kaugeimates nurkades täristavad vääramatult industrial-kitarririffid ning ulmelised sündigruuvid. Samas loo Black Light´i ämbientsetes dub-hoovustes kummitab taaskord Alex Paterson`i vaim. Kas selle albumi eesmärk on ilmaruumi paisumise kirjeldamine helide kaudu, ning veel biitnikute ja dadaistide mana/sõna saatel , seda ei oska ma öelda. Aga lõpuloo As Conceptual As... vibreeriva sumina peale võiks küll arvata, et albumi "Virtual Dreams & Realities" kusagilt karjamaalt alguse saanud kosmoselend on jõudnud avakosmosesse. Vahet ei ole, kas hinnata seda albumit võrrelduna nende ülejäänud loominguga või siis eraldi, tulemus on mõlemal juhul sama võimas. Samuti aja kolmel dimensioonil ei ole võimalust sellesse muusikasse sisse imbuda.

Kuula albumit siit

9.2